sklep@ole.pl, +48 61 855 20 85

Ako sa starať o čistotu vzduchu v kúpeľni?

30-09-2023

Čistý vzduch v kúpeľni nie je len príjemný pre zmysly, ale tiež kľúčový pre zdravie a dobrú náladu. Tu je ako môžeme starať sa o čerstvosť vzduchu v tejto špeciálnej časti nášho domova:

1. Ventilácia

Dobre navrhnutá a fungujúca ventilácia je základom pre čerstvý vzduch v kúpeľni. Odvádza nadbytočnú vlhkosť, čím zabráni rastu plesní a hub. Pravidelne vetrajte miestnosť otvorením okna a vypnutím kúrenia, čo zabráni rastu plesní. Ak je však súčasná inštalácia málo účinná, mali by ste zvážiť inštaláciu ventilátora.

Druhy ventilácie:

a. Prirodzená ventilácia - spočíva v výmene vzduchu cez ventilácie otvory alebo okná. Aj keď je ekonomická a ekologická, v kúpeľniach bez okien môže byť nedostatočná.

b. Mechanická ventilácia - využíva ventilátory na odvod vzduchu z miestnosti. Je účinnejšia pri odstraňovaní vlhkosti, ale vyžaduje elektrické napájanie.

Ako sa starať o ventiláciu?

  • Pravidelne čistite mriežky ventilácie od prachu a nečistôt.
  • V prípade mechanického vetrania, kontrolujte a čistite ventilátor a vymieňajte ho, keď začne fungovať menej účinne.
  • Dodržiavajte rovnováhu - nezatvárajte dvere a okná na stále, ale zároveň nedovoľte neustály prievan, ktorý by mohol príliš rýchlo odvádzať teplo z kúpeľne.

Každý by mal rozhodnúť, ktorý spôsob je pre neho najlepší a vypracovať si svoj systém. Treba si uvedomiť, že starostlivosť o čistotu vzduchu v kúpeľniach s oknom sa môže líšiť od tých, ktoré ho nemajú. Je dôležité pamätať na výmenu spotrebných materiálov, ako sú filtre vo ventilátoroch, a čistenie mriežok od prachu a nečistôt.

2. Rastliny v kvetináčoch

Rastliny v kvetináčoch nielen pridávajú estetický pôvab každému miestnosti, ale tiež prirodzeným spôsobom prispievajú k zlepšeniu kvality vzduchu v našich domovoch. V kontexte kúpeľne, kde je zvyčajne vyššia vlhkosť a často chýba prístup k prirodzenému svetlu, je výber vhodných rastlín kľúčom k ich zdravému rastu. 

Prečo mať rastliny v kúpeľni?

  • Prirodzené čistenie vzduchu: Rastliny menia oxid uhličitý na kyslík a zároveň eliminujú škodlivé chemické látky prítomné vo vzduchu.
  • Regulácia vlhkosti: Prostredníctvom procesu transpirácie rastliny zvyšujú vlhkosť vzduchu v miestnosti, čo môže byť prospešné v suchých podnebiach.
  • Relaxácia: Prítomnosť rastlín v miestnosti môže pozitívne ovplyvniť náladu, znižovať stres a zvyšovať pocit relaxácie.

Rebríček izbových rastlín nájdete na našej stránke rastliny do kúpeľne.

 

3. Osvežovače vzduchu.

Ak chceme dbať o čistý vzduch v kúpeľni, musíme pamätať na osvežovače, ktoré sú jedným z jednoduchších riešení na nepríjemný zápach. Majú veľa výhod a málo nevýhod, a preto často nájdeme miesto v našich kúpeľniach.

Druhy osvežovačov vzduchu:

  1. Spreje: Najpopulárnejšie a najdostupnejšie. Umožňujú rýchle a účinné osvieženie vzduchu.
  2. Gélové osviežovače: Dlhodobo pôsobiace, postupne uvoľňujúce vôňu pri vyparovávaní gélu.
  3. Náplne do osviežovačov vzduchu: Pôsobia, keď je ventilátor zapnutý, rozptyľujúc vôňu po celej kúpeľni.
  4. Automatické osviežovače: Zariadenia s časovačom, ktoré v pravidelných intervaloch rozprašujú vôňu.
  5. Prirodzené osviežovače: Využívajú zložky ako éterické oleje, ktoré neobsahujú škodlivé chemikálie.

Pri rozhodovaní sa pre toto riešenie je potrebné zvážiť, ktorý osviežovač najlepšie poslúži našej kúpeľni. Treba zohľadniť cenu produktu a jeho účinnosť. Ďalším dôležitým aspektom je škodlivosť, pretože veľa dostupných osviežovačov na trhu je nízkej kvality, odporúča sa vyhnúť sa lacným produktom z obchodov, aj kvôli ich vplyvu na životné prostredie.