sklep@ole.pl, +48 61 855 20 85

Co se používalo před vznikem toaletního papíru?

16-06-2023

Před tím, než se toaletní papír stal standardem osobní hygieny, který si většina z nás nedokáže představit v dnešním životě, musela lidská společnost mít mnohem rozmanitější metody udržování čistoty. Tyto praktiky se lišily v závislosti na kultuře, dostupnosti místních surovin a technologií. V tomto článku se pokusíme prozkoumat různorodost těchto metod.

Zkontrolujte naši nabídku toaletního papíru!

Starověk - od houb po papír

Starověké civilizace byly mnohem inovativnější, pokud jde o osobní hygienu, než by se mohlo zdát. Podívejme se blíže na praktiky tří z nich: starověkého Říma, Řecka a Číny.

Starověcí Římané: V čele inovací

Známí svou vynalézavostí v mnoha oblastech, starověcí Římané si zaslouží uznání za rozvinuté metody osobní hygieny. Používali nástroj známý jako tersorium - speciální kartáček na dlouhé rukojeti, zakončený houbou. Houbu se namáčelo do vody, často s přídavkem octa, aby se zvýšily její čisticí a dezinfekční vlastnosti. Římané byli velmi praktičtí - houby byly používány opakovaně a často sdíleny mezi mnoha lidmi. Přestože se to z dnešní perspektivy může zdát málo hygienické, byla to jedna z nejvyspělejších metod osobní hygieny v starověku.

Starověké Řecko: Přírodní řešení

V starověkém Řecku byl přístup k osobní hygieně trochu jiný. Řekové upřednostňovali přírodní materiály, jako jsou kameny nebo kousky hlíny. Kameny byly obvykle hladce opracované, aby se zabránilo podráždění, a hlína měla další výhodu - dobře absorbovala vlhkost. Některé zdroje naznačují také používání zvířecích krunýřů, ale tato praxe nebyla tak běžná. Jednoznačně je zde vidět, že přístup k přírodním surovinám měl významný vliv na praktiky osobní hygieny.

Starověké Číny: Pionýři papíru

Starověcí Číňané byli pionýry nejen vynálezu papíru, ale také jeho použití pro osobní hygienu. První písemné důkazy o použití papíru pro tento účel pocházejí z roku 589 n.l. To znamená, že Číňané používali papír pro osobní hygienu stovky let před vynálezem toaletního papíru. Předtím však, podobně jako u jiných starověkých civilizací, převažovaly v každodenních hygienických praktikách přírodní suroviny, jako jsou listy, tráva a kusy dřeva.

Tersorium ve starověkém Římě

Středověk - použití přírodních surovin

Středověk, období od 5. do 15. století n.l., se vyznačovalo výrazně odlišným přístupem k osobní hygieně ve srovnání se starověkem. Ačkoli nebylo tak bohaté na inovativní vynálezy jako v době Říma, nabízelo svá jedinečná řešení, která byla především ovlivněna místními surovinami.

Evropa: Listy, mech a tráva

Praktiky osobní hygieny ve středověké Evropě byly značně méně rozvinuté než v starověku. Při nedostatku pokročilých nástrojů a technologií museli lidé spoléhat na dostupné suroviny. Převažovaly přírodní, snadno dostupné materiály: listy, mech, tráva nebo kusy látky.

Listy byly nejjednodušším a nejjednodušším řešením ve většině regionů, zatímco mech, díky svým absorpčním vlastnostem, byl cenným zdrojem tam, kde byl běžně dostupný. Kusy látky, i když trochu pohodlnější, byly také mnohem dražší a obtížnější na udržování čistoty, takže byly obvykle vyhrazeny pro bohatší vrstvy společnosti.

Island: Síla rašelinného mechu

Středověký Island představoval jedno z nejzajímavějších řešení v oblasti osobní hygieny. Hlavním surovinou používanou k čištění byl rašelinný mech, který hojně roste na islandském podkladu.

Tento mech má mnoho vlastností, které ho činily ideálním materiálem pro osobní hygienu. Za prvé, je měkký a savý, což ho činí účinným a zároveň jemným k pokožce. Za druhé, je přirozeně antiseptický, což pomáhalo předcházet infekcím. Navíc jeho hojnost na Islandu znamenala, že byl snadno dostupný pro všechny obyvatele, bez ohledu na jejich společenský status.

Tyto metody, i když se nám mohou zdát cizí a primitivní, byly účinné a sloužily svému účelu v těchto dobách. Jejich rozmanitost a inovativnost svědčí o vynalézavosti a schopnosti adaptace našich předků v tváři výzev každodenního života.

Rašelinný mech na Islandu

Novověk - noviny a tkaniny

S rozvojem civilizace přišlo také významné zrychlení v oblasti osobní hygieny. Novověk, období od 15. do 19. století, přineslo nová, pokročilejší a přizpůsobená potřebám společnosti řešení.

Staré noviny a prodejní katalogy: První kroky k toaletnímu papíru

Přechod od přírodních surovin k toaletnímu papíru byl postupným procesem. V 18. století, zejména mezi bohatšími vrstvami společnosti, začaly být používány staré noviny, knihy a jiné papírové tisky. I když se to dnes může zdát trochu neobvyklé, byl to důležitý krok v evoluci osobní hygieny.

V USA se populárními staly prodejní katalogy. Jsou známy případy, kdy katalogy společnosti Sears Roebuck byly používány jako toaletní papír. Jejich popularita vyplývala z toho, že byly běžně dostupné, měkké a především zdarma. Když firma změnila papír na hladký, což výrazně snížilo jeho absorpční schopnost, Sears obdržel vlny stížností od nespokojených zákazníků, což svědčí o tom, jak běžné bylo toto použití jejich katalogů.

Tkaniny: luxusní řešení

Bohatší vrstvy společnosti, zejména v Evropě, často používaly tkaniny, nejčastěji lněné nebo bavlněné. Tkaniny byly mnohem pohodlnější na používání, ale jejich udržování vyžadovalo značné náklady - byly drahé na nákup a jejich čištění bylo obtížné a časově náročné. Přesto pro mnoho lidí byl luxus a pohodlí nabízené tkaninami stojí za další úsilí a náklady.

Zdravotní otázka

Bez ohledu na použité médium většina lidí jednoduše vyhazovala použité materiály. V důsledku toho města čelila vážným hygienickým problémům. To nejen ohrožovalo veřejné zdraví, ale také ovlivňovalo kvalitu života v městských oblastech.

Katalog Sears Roebuck

Vznik moderního toaletního papíru

Moderní toaletní papír, jak ho známe dnes, má svůj počátek v 19. století. Bylo to období, kdy staleté praktiky byly nahrazeny vynálezem, který se stal nedílnou součástí našeho každodenního života.

Počátky: Gayettyho léčivý papír

V roce 1857 Američan Joseph Gayetty uvedl na trh první produkt připomínající dnešní toaletní papír. Byly to balíčky vlhkých papírových listů nazvané "Gayetty's Medicated Paper". Co je zajímavé, každý list byl nasycen aloe vera, která měla uklidňující účinky na kůži. Tento produkt byl však luxusní a zaměřený především na bohatší zákazníky, kteří si mohli dovolit takové výdaje. Přesto Gayetty's Medicated Paper započal novou kapitolu v historii osobní hygieny.

Revoluce: Rolka toaletního papíru

Skutečná revoluce v oblasti osobní hygieny však přišla až v roce 1890 díky dvěma bratrům - E. Irvinovi a Clarenceovi Scottovi. Právě oni uvedli na trh první toaletní papírové role, produkt známý nám dnes. Původně jejich nápad narazil na odpor ze strany konzervativních částí společnosti, pro které bylo mluvit o takových věcech veřejně nepřijatelné. Nicméně, nápad se ukázal jako trefa do černého a s časem se toaletní papírové role staly populární. Dnes je to tak základní produkt, že si život bez něj těžko představit.

Gayetty's Medicated Paper

Evoluce osobní hygieny - shrnutí

Historie osobní hygieny, od listů, kamenů, houbiček až po moderní toaletní papír, je fascinujícím pohledem na adaptaci a vynalézavost člověka. S postupem času se měnily dostupné technologie, měnily se také normy a společenská očekávání, což nás přivedlo k standardům, které dnes známe a používáme. Každá z těchto změn byla odpovědí na konkrétní potřeby a podmínky, ukazující, jak daleko jsme pokročili v našich každodenních hygienických praktikách.

Zobrazte kompletní nabídku vybavení koupelen v našem obchodě!