sklep@ole.pl, +48 61 855 20 85

Krtci v domě - odkud se berou, 10 způsobů jak se s nimi vypořádat

03-10-2023

Krtci v domě - odkud se berou?

Krtci, podobní motýlům svým vzhledem, jsou však menší. Hmyz se liší barvou a způsobem života. Nejčastěji se v domácnostech vyskytují potravinové a oděvní krtci, kteří způsobují mnoho problémů. Při hledání způsobu, jak se jich zbavit, je dobré vědět, kde se nejčastěji objevují. Hmyz pronikající zvenčí se často objevuje v kuchyňských skříních a skříních s oblečením.

Pronikající do domu nebo bytu krtci představují velký problém, mohou se objevit v jakémkoli prostoru. Čisté a udržované místnosti nových bytů připravených k užívání se také mohou stát místem jejich hnízdění.

krtci v domě

Zkontrolujte také: Jak se zbavit rybíků v koupelně, 5 účinných způsobů

Krtci potravinoví a oděvní - rozdíl

Krtci potravinoví

V kuchyni jsou jejich výskyty častým problémem. Ne nadarmo jsou nazývány potravinovými moly, hnědo-šedými hmyzem, který se živí moukou, krupicí, otrubami a dalšími produkty, které se nacházejí v kuchyňských skříních. Tyto škůdci způsobují velké škody a larvy zanechávají v potravinách. Často se dostávají do kuchyňských koutů prostřednictvím nesvědomitého přenášení v nákupu potravin.

Moly šatní

Moly šatní, také nazývané oděvní moly, jsou dalšími a nejnechutnějšími malými můrami. Žlutohnědé moly létající po pokojích a vylétající z koutů skříně jsou škůdci, které je třeba co nejdříve odstranit. Moly v šatníku se živí vlněným oblečením a dostávají se do domu nebo bytu z různých míst zvenčí.

Moly šatní ničí tkaniny a kazí jejich vzhled. Samice na vlněném oblečení může naklást až 200 vajec. Dalším druhem oděvních molů jsou tzv. kožušníci, kteří mají rádi nejen vlněné tkaniny, ale také larvy se objevují v peří a kožešinách. Škůdci, kteří se živí tkaninami, je třeba co nejdříve eliminovat, aby se minimalizovala možnost vzniku velkých škod.

Viz také: Lampy na hubení hmyzu

10 způsobů, jak se zbavit molů

1. Aromaty jako vysušený pomeranč s hřebíčkem, sušený šalvěj nebo máta účinně odpuzují hmyz.
2. Výhodné je použít roztok vody s octem, kterým je třeba otřít povrchy polic v kredencích.
3. Dobrým způsobem je také větrání oblečení.
4. Vytřepávání oblečení pomáhá odstranit moly z tkanin.
5. Lze také umístit sušenou levanduli do sáčků ve skříni, je to jeden z nejčastěji používaných způsobů, jak se vypořádat s hmyzem.
6. Stejně dobře se osvědčuje levandule v olejích, ale musí být nakapána na kapesník nebo látku, která udrží vůni.
7. Použití jednoduchých a levných řešení, jako jsou skleněné a těsně uzavíratelné plastové nádoby, omezuje přístup potravy pro potravinové moly. Před přelitím obsahu zakoupeného produktu je třeba zkontrolovat, zda se dovnitř obalu nedostaly již na policech obchodů.
8. V místech veřejného prostoru je výhodné investovat do lamp proti hmyzu světelných nebo elektrických, které likvidují moly, komáry, mouchy a další hmyz.
9. Používají se také pasti, které feromony přitahují moly.
10. Bylina také dobře pomáhá odstrašit hmyz z domu.

 

Autor: Katarzyna Szumska