sklep@ole.pl, +48 61 855 20 85

Jak se udržet čistý vzduch v koupelně?

30-09-2023

Čistý vzduch v koupelně není jen příjemný pro smysly, ale také klíčový pro zdraví a dobrý pocit. Zde je, jak můžeme pečovat o čerstvost vzduchu v této speciální části našeho domova:

1. Ventilace

Dobře navržená a fungující ventilace je základem čerstvého vzduchu v koupelně. Odvádí přebytečnou vlhkost, čímž předchází vzniku plísní a hub. Pravidelně větrejte místnost otevřením okna a vypnutím topení, což zabrání vzniku plísní. Pokud se však současná instalace jeví jako málo účinná, měli byste zvážit instalaci ventilátoru.

Typy ventilace:

a. Přirozená ventilace - spočívá v výměně vzduchu prostřednictvím ventilačních otvorů nebo oken. I když je ekonomická a ekologická, v koupelnách bez oken může být nedostatečná.

b. Mechanická ventilace - využívá ventilátory k odvádění vzduchu z místnosti. Je účinnější při odstraňování vlhkosti, ale vyžaduje elektrické napájení.

Jak se starat o ventilaci?

  • Pravidelně čistěte ventilační mřížky od prachu a nečistot.
  • V případě mechanické ventilace kontrolujte a čistěte ventilátor a vyměňte ho, pokud začne pracovat méně účinně.
  • Zachovejte rovnováhu - nezavírejte dveře a okna trvale, ale také nedovolte trvalý průvan, který by mohl příliš rychle odvádět teplo z koupelny.

Každý by měl rozhodnout, který způsob je pro něj nejlepší a vypracovat svůj systém. Je třeba si uvědomit, že péče o čistotu vzduchu v koupelnách s oknem se může lišit od té, která ho nemá. Je dobré pamatovat na výměnu spotřebních materiálů, jako jsou filtry v ventilátorech, a čištění mřížek od prachu a nečistot.

2. Květiny v květináčích

Květiny v květináčích nejen dodávají estetický vzhled každému prostoru, ale také přirozeným způsobem přispívají k zlepšení kvality vzduchu v našich domech. V kontextu koupelny, kde je obvykle vyšší vlhkost a často chybí přístup k přirozenému světlu, je volba vhodných rostlin klíčem k jejich zdravému růstu. 

Proč mít květiny v koupelně?

  • Přírodní čištění vzduchu: Rostliny přeměňují oxid uhličitý na kyslík a zároveň eliminují škodlivé chemické látky přítomné ve vzduchu.
  • Regulace vlhkosti: Procesem transpirace rostliny zvyšují vlhkost vzduchu v místnosti, co může být v suchých klimatických podmínkách výhodné.
  • Relaxace: Přítomnost rostlin v místnosti může pozitivně ovlivňovat náladu, snižovat stres a zvyšovat pocit relaxace.

Náš seznam rostlin do koupelny vám ukáže, které rostliny jsou nejvhodnější.

 

3. Osvežovače vzduchu.

Pokud chceme dbát o čistý vzduch v koupelně, musíme myslet na osvěžovače, které jsou jedním z nejjednodušších řešení pro nepříjemný zápach. Mají mnoho výhod a málo nevýhod, a proto často najdou své místo v našich koupelnách.

Typy osvěžovačů vzduchu:

  1. Rozprašovače: Nejoblíbenější a nejvíce dostupné. Umožňují rychlé a účinné osvěžení vzduchu.
  2. Želové osvěžovače: Dlouhodobě působící, postupně uvolňují vůni při odpařování gelu.
  3. Vložky do větráků: Působí pouze při zapnutém větráku, rozptylují vůni po celé koupelně.
  4. Automatické osvěžovače: Zařízení s časovačem, které pravidelně rozprašují vůni.
  5. Přírodní osvěžovače: Využívají přírodní složky, jako jsou éterické oleje, které neobsahují škodlivé chemikálie.

Při rozhodování pro toto řešení je důležité zvážit, který osvěžovač bude nejvhodnější pro naši koupelnu. Je dobré zohlednit cenu produktu a jeho účinnost. Dalším důležitým aspektem je škodlivost, protože mnoho dostupných osvěžovačů na trhu je nízké kvality. Doporučuje se vyhnout se levným produktům z obchodů, zejména kvůli jejich negativnímu vlivu na životní prostředí.